TRE

Logo-h90Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises eli TRE-stressinpurkuliikkeet on luonnollinen itsehoitomenetelmä oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. TREtä voi tehdä yksin, yksilöohjauksessa tai ryhmässä. TRE-harjoittelun aloitus suositellaan tehtäväksi sertifioidun TRE-ohjaajan ohjauksessa, jotta harjoittelu lähtee etenemään alusta saakka vahvistavaan ja turvalliseen suuntaan.

Kehon luonnollinen lihasjännityksiä purkava tärinä aktivoidaan helppojen TRE-stressinpurkuliikkeiden avulla. Sen lisäksi, että tärinä vapauttaa lihasjännityksiä, se rauhoittaa hermojärjestelmää. Meillä jokaisella on kehossamme tämä palautumismekanismi, jonka tarkoituksena on pitää yllä kehon tasapainotilaa. Sama mekanismi on myös kaikilla eläimillä, joille palautuminen on kuitenkin paljon luontevampaa, koska niitä ei häiritse mielen luomat sovinnaisuuskysymykset. Eläin ei ajattele täristessään onko se soveliasta vai ei, vaan keho toimii oikea-aikaisesti luontaisella tavalla ja elämä jatkuu.

TRE:n on kehittänyt amerikkalainen stressin- ja traumanhoidon asiantuntija tohtori David Berceli. Tekniikka on suunniteltu vapauttamaan kehoon traumaattisen kokemuksen tai kroonisen stressin vuoksi syntynyttä jännitystilaa. Pohjana on tieteellisesti vahvistettu näkemys, jonka mukaan stressi, jännitys ja trauma ilmenevät sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla.

Vaikka TRE:n yhteydessä puhutaan traumasta, se ei tarkoita pelkästään suuria, elämän mullistavia traumoja, vaan myös jokapäiväisiä stressitekijöitä. TRE:n avulla voi esimerkiksi purkaa kiireisen työpäivän aiheuttamaa stressiä, palauttaa kehoa rankasta urheilusuorituksesta, löytää parempi kehoyhteys, vapautua vuosia vaivanneista traumaoireista tai vain rentoutua. Käyttömahdollisuudet ovat laajat ja jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan ja käyttötarkoituksen!

Tässä ohjaajaopintojeni aikana kirjoittamani essee aiheesta TRE ja stressi

74454557_10220890138749489_7782709670698811392_n

Psykiatrin kokemuksia TREstä Kipu meni ja empatia tuli
Kultainen Sulka -bloggaajan, Maijun, kokemus TREstä
Yle Tärinäharjoittelu auttaa, kun järkyttävä tilanne jää kehoon säilöön
IL TRE purkaa stressiä ja traumaa
Kolmisivuinen juttu Varma nainen vapisee, tosimies tutisee
Yle Aamu-tv Tärinällä eroon stressistä
Yle Trauman aiheuttaman stressin purku liikeharjoitteilla

Menetelmää käyttävät ovat kertoneet mm. seuraavista hyödyistä:

 • Vähemmän huolia ja ahdistusta
 • Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireitalion-4166479_1920
 • Enemmän energiaa ja kestävyyttä
 • Parantunut parisuhde
 • Vähemmän työstressiä
 • Parempi uni
 • Vähemmän parisuhdekonflikteja
 • Vähemmän lihas- ja selkäkipuja
 • Lisääntynyt notkeus
 • Parantunut impulssikontrolli ja tunteiden hallinta
 • Vähemmän vanhojen vammojen aiheuttamia haittoja
 • Vähemmän vakavasta sairaudesta johtuvaa ahdistusta
 • Vähemmän kroonisen sairauden aiheuttamia haittoja

TRE-prosessi on aina hyvin yksilöllinen. Joillain prosessin nostaa pintaan mielikuvia, tunteita tai muistoja, jotka saattavat aiheuttaa myös negatiivisia tuntemuksia. Tämä on luonnollinen vaihe traumaattisten kokemusten purkautumisessa. Toisilla prosessi pysyttelee fyysisellä tasolla. Kumpikaan ei ole hyvä tai huono, mutta tämä prosessien moninaisuus on hyödyllistä tiedostaa. TRE:n yhteydessä puhutaan tärinästä, mutta keho saattaa purkaa asioita monenlaisen liikkeen avulla. Voi olla tärinää, vapinaa, sätkimistä, keinumista, venyttäviä liikkeitä, jne. Kun kuuntelee kehon impulsseja ja antaa sen ohjata liikettä, on lopputulos paras mahdollinen.

Kehon ohjauksessa oleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi jollain tavalla tahdottomana kehon vietävissä, vaan TRE-harjoitteluun kuuluu olennaisena osana itsesäätely. Harjoitus on tarkoitus toteuttaa niin, että se tuntuu hyvältä ja itsellä säilyy turvallinen ja maadoittunut olo. Harjoituksen ei kuulu tuottaa kipua. Jos harjoittelu aiheuttaa liian suuren tunnekuohun tai tuntuu muutoin epämiellyttävältä, kannattaa rauhoittaa tai lopettaa harjoittelu siltä päivältä. Tarkoituksena on pysytellä niin sanotussa sietoikkunassa eli optimaalisen vireystilan alueella, jolloin on mahdollista sekä tuntea että ajatella samanaikaisesti. Aluksi suositellaan, että tärinän annetaan jatkua maksimissaan 15 minuuttia ja harjoitusta tehdään 3-4 kertaa viikossa. Kun itsesäätely on tutumpaa, harjoitusmäärää voi kasvattaa. Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan sekä oman kehon kunnioitus on tärkeää. Usein vähemmän on loppujen lopuksi enemmän.

Teen TRE-ohjauksia sopimuksen mukaan. Laita viestiä, niin sovitaan aika ja paikka. Työskentelyni lähtökohtana on traumatietoinen toimintatapa. 

TRE:tä on mahdollista yhdistää myös muihin tarjoamiini palveluihin.

Lisätietoja:
TRE Finland
David Bercelin sivut

 

Voit lähettää minulle sähköpostia alla olevalla viestilomakkeella